۱۳۹۳ فروردین ۱۴, پنجشنبه

آیا جِزیه پول زور است!؟



اقتصاد اسلامی؛ نکات قرآنی درباره جِزیه

آیا جِزیه پول زور است!؟







همان‏گونه كه مسلمانان با پرداخت خمس و زكات، به دولت اسلامى كمك مى‏كنند و از مزاياى امنيّت و خدمات بهره‏مند مى‏شوند، اهل كتاب نيز با پرداخت مبلغى به نام جِزيه، بودجه‏اى را كه صرف آنها مى‏شود، تا حدّى تأمين مى‏كنند.

















دین اسلام دستور برخورد با دشمنان خدا و پیامبرش را صادر نموده است اما برای این برخورد و جنگ حدّ و حدودی معین نموده است. قرآن می فرماید که بجنگید تا زمانی که آنها یکی از دو چیز را بپذیرند. یا اسلام را و مسلمان شوند و یا نسبت به جامعه اسلامی اعلام تواضع و فروتنی نمایند.





در آیه ۲۹ سوره توبه آمده است:





«قاتِلُوا الَّذِينَ لا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ لا بِالْيَوْمِ الْآخِرِ وَ لا يُحَرِّمُونَ ما حَرَّمَ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ لا يَدِينُونَ دِينَ الْحَقِّ مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتابَ حَتَّى يُعْطُوا الْجِزْيَةَ عَنْ يَدٍ وَ هُمْ صاغِرُونَ؛ با كسانى [از اهل كتاب‏] كه به خدا و روز قيامت ايمان نمى‏آورند، و آنچه را خدا و پيامبرش حرام كرده‏اند، حرام نمى‏شمارند، و دين حق را نمى‏پذيرند، بجنگيد تا با دست خود در حالى كه [نسبت به احكام دولت اسلامى‏] متواضع و فروتن‏اند، جزيه بپردازند.»

در خصوص آیه فوق توجه به نکات زیر ضروری است:





* این آیه در حقیقت نحوه برخورد با غیرمسلمانانی را که در جامعه اسلامی زندگی می کنند به مسلمانان نشان می دهد. مطابق آیه دو راه وجود دارد، یا جنگ و يا پرداخت جزيه. البته اگر اهل کتاب اسلام بیاورند مانند سایر مسلمانان با آنان برخورد خواهد شد و موظف به پرداخت خمس و زکات می شوند و دیگر جزیه از گردنشان ساقط می شود.

* اما بر فرض که اهل کتاب در جنگ شکست خورده باشند آیا گرفتن این مبلغ پول زور نیست!؟ پاسخ اینست که درست برعکس این مبلغ عین عدالت است. چرا؟ چون همان‏گونه كه مسلمانان با پرداخت خمس و زكات، به دولت اسلامى كمك مى‏كنند و از مزاياى امنيّت و خدمات بهره‏مند مى‏شوند، اهل كتاب نيز با پرداخت مبلغى به نام جِزيه، بودجه‏اى را كه صرف آنها مى‏شود، تا حدّى تأمين مى‏كنند.





* مقدار جزیه چقدر است؟ اندازه آن بر عهده رهبری جامعه اسلامی است لکن همانگونه که در آیه هم اشاره شده است «وَ هُمْ صاغِرُونَ» بايد به اندازه‏اى باشد كه پرداخت آن براى اهل كتاب سنگين باشد. امام صادق عليه السلام می فرماید: اگر مقدار جزيه كم باشد، در پرداخت تفاوتى در روحيّه‏ آنان حاصل نشده و احساس حقارت نمى‏كنند. «تفسير نور الثقلين كافى، ج ۳، ص ۵۶۶.»





ادامه مطلب ....



http://ift.tt/QJ85ZV



منبع:انجمن هاي سياسي مذهبي فرهنگي نورآسمان



تبادل لينك



به گروه اسلامی ما در گوگل بپیوندید تا همیشه با هم باشیم


هیچ نظری موجود نیست: