نحوه اجرای چنین طرح هایی این مشخصه را در اذهان عموم جامعه ایجاد می کند که آیا چنین طرحهایی تنها نگاه پوپولیستی به واقعیتهای جامعه دارد و آیا از شاخصهای عدالت وعده داده شده در دولت یازدهم فاصله نگرفته است؟
به گزارش فرهنگ نیوز ، اوایل آذر ماه بود که حسنروحانی، رئیسجمهوری در نخستین گفتوگوی تلویزیونی خود با مردم از توزیع سبد کالایی در میان برخی اقشار جامعه تا پایان سال خبر داد و پس از آن معاون اول رئیسجمهور نیز با اعلام توزیع دو سبد کالایی تا پایان سال این خبر را تکمیل کرد. پس از آن بود که سخنگوی دولت در پایان یکی از جلسات هیات دولت در جمع خبرنگاران زمان توزیع این دو سبد را دهه فجر و پایان سال جاری اعلام کرد و از توزیع 4 سبد کالای دیگر در سال آینده نیز خبر داد.
ابلاغ مصوبه اعطای سبد کالایی با تاخیر یک هفته ای
پس از حدس و گمانهایی که درباره میزان و نحوه توزیع این سبدهای کالایی زده میشد، بالاخره روز گذشته معاون اول رئیسجمهور مصوبه ویژه دولت را با تاخیر یک هفته ای برای توزیع سبد کالایی در بهمن و اسفند ماه امسال را برای اجرا ابلاغ کرد که براساس آن حدود 15میلیون نفر این سبد کالایی را دریافت میکنند و 1500 میلیارد تومان اعتبار برای این منظور پیشبینی شده است . در سبد کالایی پیشبینی شده، قرار است پنج کالای اساسی گوشت مرغ، برنج، روغن، پنیر و تخممرغ گنجانده شود که بنا بر اعلام معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، سه کالای اول را شرکت بازرگانی دولتی و دو کالای دیگر را بخش خصوصی تامین میکنند. برای تامین پنج کالای سبد کالایی پیشبینی شده از سوی هیات دولت، 100هزار نقطه در سراسر کشور پیشبینی شده که بیش از دو میلیون دستگاه پوز (POS) پاسخگوی مراجعان خواهد بود. اما قیمتهای واقعی کالاها در بازار به گونهای است که حداقل قیمت برای خرید 2 کیلوگرم روغن نباتی مایع، 10 کیلوگرم برنج، 4 کیلوگرم گوشت مرغ، 800 گرم پنیر بستهبندی و 8 کیلوگرم تخم مرغ در بازار بین 80 تا 100هزار تومان محاسبه شده است.
عدم حمایت از تولید ملی و احتمال استیضاح وزیر صنعت
در همین حال محمد دامادی، نماینده مردم ساری در مجلس شورای اسلامی از احتمال استیضاح وزیر صنعت بدلیل استفاده از برنج وارداتی در سبد کالایی خبر داد. وی با انتقاد از اینکه عملکرد دولت و وزیر صنعت، معدن و تجارت برخلاف حمایت از تولید ملی است، افزود: متأسفانه وزیر صنعت، معدن و تجارت به صورت رسمی می خواهد عدم حمایت از کشاورزان داخلی را اعلام کند که در این راستا مجمع نمایندگان استان مازنداران، گیلان، گلستان و سایر نمایندگان استیضاح نعمت زاده را خواستار شدند.
شایان ذکر است وزیر صنعت، معدن و تجارت ارائه برنج وارداتی در سبدکالایی مردم را عدم کیسه بندی 10 کیلویی برنج ایرانی خوانده است که اظهار نظر نعمت زاده برای مجمع نمایندگان شمالی کشورقابل قبول نیست به دلیل اینکه تبدیل کیسه های 30 کلیویی برنج های ایرانی به 10 کیلیویی کار سختی نیست.
تناقص مصوبه هیئت وزیران با اطلاعیه وزارت صنعت
در بند دوم مصوبه هیئت دولت که مربوط به افراد مشمول طرح سبد کالایی بودند، کلیه شاغلان و بازنشستگان دولت و نیروهای مسلح اعم از کارکنان رسمی، پیمانی، قراردادی و کلیه کارگران مشمول قانون کار و قانون تامین اجتماعی لحاظ شده بودند اما به ناگاه وزارت صنعت، معدن و تجارت اطلاعیه را منتشر کرد که براساس آن مستمریبگیران تامین اجتماعی با حقوق زیر 500 هزار تومان ، کارگران مشمول قانون کار و تامین اجتماعی با حقوق زیر 500 هزار تومان مشمول این طرح بودند و بالاتر از آن از دریافت سبد کالا محروم میشوند، درحالیکه این بدعت وزارت صنعت برخلاف مصوبه هیئت وزیران بوده و باید تصمیمگیران در این خصوص پاسخ قانع کنندهای داشته باشند، چرا که با این تصمیم بیمنطق و خارج از مصوبه دولت، بخش قابل توجهی از کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی از دریافت سبد کالا محروم شدهاند.
در همین رابطه موسی الرضا ثروتی، نماینده مردم بجنورد در مجلس شورای اسلامی در واکنش به عدم ارائه سبد کالایی به خانوارهایی که بالای 500 هزار تومان در ماه درآمد دارند، افزود: باید پذیرفت که خط تقریبی فقر حدود یک میلیون تومان در شهرها و 800 هزار تومان در روستاها است و کسانی که از این مبالغ دریافتی کمتری دارند به سبد کالایی نیاز دارند بنابراین عدم پرداخت سبد کالا به خانوارهایی که بالای پانصد هزار تومان درآمد دارند، ناعدالتی خواهد بود.
بازگشت به سیاستهای کوپنی و بحث جایگزینی پرداختهای نقدی
این در حالی است که در کنار هشدارها و انتقادات جمع کثیری از کارشناسان و صاحب نظران مبنی بر بازگشت دولت به سیاستهای کوپنی دهه 60، نقص سیستم جامع آماری در مورد اطلاعات اقتصادی خانوارها، بروز برخی نابسامانی ها در نحوه توزیع و شناسایی گروه های هدف و همچنین نقص سیستم اطلاع رسانی در نظر گرفته شده بدین منظور موجب بروز نارضایتی هایی در میان شهروندان شده است و این مشخصه را در اذهان عموم جامعه ایجاد می کند که آیا چنین طرحهایی تنها نگاه پوپولیستی به واقعیتهای جامعه دارد و آیا از شاخصهای عدالت وعده داده شده در دولت یازدهم فاصله نگرفته است؟!
از طرفی به گفته صاحب نظران بنظر می رسد با برنامه ریزی های در نظر گرفته شده برای ادامه توزیع سبدهای حمایتی در طی 4 یا 5 مرحله در خلال سال بعد، دولت در تکاپوی مهیا کردن اقدامات لازم بمنظور جایگزین کردن چنین بسته هایی برای پرداختهای نقدی می باشد.
ادامه مطلب ....
http://ift.tt/1kxBBer
منبع:انجمن هاي سياسي مذهبي فرهنگي نورآسمان
تبادل لينك
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر