۱۳۹۴ اردیبهشت ۴, جمعه

تغذیه مادر در دوران شیردهی

اگر مادری هستید كه به تازگی فرزندی به دنیا آورده اید و قصد دارید خودتان به او شیر بدهید باید مراقب تغذیه خودتان هم باشید . تجه به تغذیه مادران شیر ده از آنجا اهمیت پیدا می كند كه باید هم نیاز های مادر و هم نیاز های كودك او را تامین كند . دوران شیردهی به خصوص شش ماه اول كه تغذیه نوزاد منحصرا از شیر مادر است و كودك غذای دیگری نمی خورد توجه به این امر اهمیت بیشتری دارد.



توجه به نیازهای تغذیه ای مادر شیرده اهمیت داردزیرا تغذیه مناسب و متعادل:


مادر را برای حفظ و مراقبت از كودك، سالم نگاه می دارد.


انرژی كافی مورد نیاز را برای انجام كارهای دیگری غیر از مراقبت از كودك تأمین می نماید.


از مصرف بافتهای بدن برای ایجاد انرژی و تولید شیر جلوگیری می كند.


مادر را برای حاملگی های بعدی همراه با سلامت و ذخیره كافی مواد غذایی آماده می كند.


مقادیر مجاز سفارش شده درشت مغذی ها


بر اساس برآوردهای متخصصین ، مادران شیرده علاوه بر انرژی مورد نیاز روزانه باید 500 كیلوكالری بیشتر در روز استفاده كنند. نیاز مادران شیرده به پروتئین در 6 ماهه اول پس از زایمان 65 گرم و در شش ماهه دوم 62 گرم در روز است



انرژی


مانند سایر مواد مغذی انرژی مورد نیاز مادر باید از طریق مصرف مواد غذایی تامین شود .البته به طور طبیعی و در طی دوران بارداری مقادیری ذخیره چربی در بدن مادر جمع می شود كه بخشی از نیاز او را به انرژی تامین می كند. تولید شیر به 800 كیلوكالری انرژی اضافی در روز نیاز دارد كه 500 كیلوكالری آن از راه دریافت غذا تأمین می شود .



در 3-2 ماه اول 300 كیلوكالری باقیمانده از متابولیسم ذخیره چربی دوران بارداری (4-2 كیلوگرم) تأمین می شود. شیر دهی صحیح به مادر در مصرف این منابع چربی كمك می‌كند و علاوه بر كمك به تامین انرژی از بافت چربی به مادر در بازگشت به وزن قبل از بارداری كمك می كند.به همین دلیل كاهش وزن و رسیدن به وزن مناسب یكی از ویژگی های شیرمادر است.


در دوران شیردهی، كاهش وزن به میزان نیم تا دو كیلوگرم در ماه مناسب است.


مقادیر اضافی مورد نیاز از مواد مغذی در دوران شیردهی


همانطور كه گفته شد به دلیل خروج بخشی از مواد مغذی از طریق شیر از بدن مادر باید مقدار اضافی علاوه بر نیاز روزانه مادر مواد مغذی در اختیار بدن وی قرار گیرد.


این مقدار اضافی شامل مقادیر برآورد شده زیر است:

پروتئین: 15گرم در روز

ویتامین آ: 500 میكروگرم در روز

ویتامین ث : 30میلی گرم در روز

روی : 7میلی گرم در روز

ید : 50 میكروگرم در روز


رزیم غذایی مناسب روزانه برای مادر شیرده


استفاده از وعده غذای معمولی برای تأمین انرژی اضافی مورد نیاز برای شیردهی كافی است.


رژیم غذایی متعادل برای یك زن شیرده، حاوی 2200 كیلوكالری انرژی و مقدار متناسبی چربی است.خودداری از مصرف غذای زیاد از چاق شدن مادر پیشگیری می كند.استفاده از رژیم متناسب و رعایت تعادل و تناسب مانند سایر گروه ها برای مادران شیرده هم ضروری است . استفاده متعادل و متنوع از تمام گروه های غذایی باعث تعادل در تغذیه و افزایش میزان موفقیت در شیردهی می شود. انواع فرآورده های شیــری، میوه ها، سبزی ها و غلات جزء ضروری رژیم غذایی است


بر اساس توصیه های متخصصین تغذیه نیازهای غذایی مادر شیرده بر اساس جدول زیر تنظیم می شود.


گروه نان و غلات: 11-9 سهم (این گروه شامل نان، ماكارونی ، برنج و انواع غلات و آردهاست كه هر سهم آن 30 گرم در نظر گرفته می شود.


گروه شیر و فرآورده های آن: 4-3 سهم

گروه سبزی ها: 5-3 سهم

گروه میوه ها: 4-2 سهم

گروه گوشت، حبوبات و مغزها: 6-4 سهم


در عین حال رعایت نكات زیر تنوع رژیم غذایی را افزایش داده و كمك می كند كه تمام مواد مغذی مورد نیاز در اختیار مادر قرار گیرد.


مصرف روزانه حداقل یك واحد میوه یاسبزی غنی از ویتامین ث و یك روز درمیان یك واحد میوه یا سبزی غنی از ویتامین آ


منابع غنی ویتامین a: طالبی، انبه، زردآلو، هلو، سبزیهای برگ سبزتیره ، هویج


منابع غنی ویتامین c: مركبات، گوجه فرنگی، فلفل سبز، توت فرنگی


توصیه های غذایی در دوران شیردهی


مایعات : مصرف مقدار مناسب مایعات تشنگی مادررا برطرف كرده و مكانیزم حفظ حجم شیررا فعال نگاه می دارد


ویتامین ها: ویتامینها برای فعل و انفعالات شیمیایی مختلف در بدن كاربرد دارند.با افزایش متابولیسم بدن و از جمله اضافه شده فرایند های شیر سازی نیاز به ویتامین‌ها افزایش می یابد. علاوه بر آن بخشی از ویتامین مورد نیاز كودك از طریق شیرمادر تامین میشود.


مواد معدنی : در بین مواد معدنی نیاز مادر به كلسیم، آهن، و ید بیشتر است.


بهتر است مادران شیرده از مصرف غذاهای نفاخ، مواد بو دارو مقادیر زیاد كافئین خودداری كنند.زیرا تركیبات موجود در این مواد غذایی ممكن است از طریق شیر وارد بدن نوزاد شده و او را دچار ناراحتی های گوارشی و ... كند



موفقیت در شیردهی

اولین تماس مادر و كودك (تا 12 ساعت پس از زایمان)

عوامل فرهنگی

كمك مادربزرگ

همراهی همسر در مراقبت

دید مثبت جامعه

نگرش جامعه بهداشتی و پزشكی

آگاهی مادر از فیزیولوژی شیردهی و مزایای تغذیه با شیر مادر


رابطه وضعیت تغذیه ای مادر و شیراو

سوء تغذیه مزمن و شدید، تأثیر كمی روی حجم شیر دارد ولی در كیفیت آن تغییراساسی ایجاد نمی كند.

كمبود چربی در تركیب شیر مادر مربوط به عدم دریافت انرژی كافی و ذخیره چربی در دوران بارداری است.

لاكتوز-اساسی ترین قند شیر مادر- تحت تأثیر رژیم غذایی نیست.

از میان ریز مغذیها فقط منیزیم، فلوئور و ید تحت تأثیر غذای دریافتی است.


ادامه مطلب ....

http://ift.tt/1yXKGIV

منبع:انجمن هاي سياسي مذهبي فرهنگي نورآسمان

تبادل لينك

به گروه اسلامی ما در گوگل بپیوندید تا همیشه با هم باشیم

هیچ نظری موجود نیست: