۱۳۹۳ اسفند ۱۲, سه‌شنبه

جای‌خالی‌قربانیان خاموش در سینمای ایران






در تاریخ 8 سال جنگ تحمیلی بیش از 2 هزار 900 کودک ایرانی شهید شدند، اما در طی تمام سال‌های پس از انقلاب سینمای ایران هیچگاه به این وجه از مظلومیت کشورمان نپرداخته است و کودکان همچنان قربانیان خاموش جنگ تحمیلی هستند.



به گزارش فرهنگ نیوز، از ابتدای قرن بیستم تاکنون شاید بتوان گفت بیش از 250 جنگ در جهان رخ داده است، جنگ ها همیشه بر اثر زیاده خواهی و سیاست‌های سیاستمداران شکل می گیرد و باعث بروز فجایعی بزرگ خواهد شد یکی از فجایعی که هیچ گاه از ذهن دور نمی‌شود فاجعه هیروشیما است که اثرات آن بعد از گذشت سالها در نسل‌های امروزی هم دیده می‌شوند. در همه این جنگ ها قربانی‌های درجه اول کودکان هستند که آسیب پذیرترین اقشار جامعه بشری‌اند و بیشترین عوارض را متحمل می شوند. کودکان بی خبر از همه جا مشغول عوالم و درک اطراف خود هستند بسیاری از آن‌ها تنها محیط خانه و اقوام یا مهد کودک ها را تجربه کردند و از دنیای بزرگان اطلاعی ندارند که با بروز جنگ کشته می شوند کودکان که قربانی جنگ های مختلف از جمله افغانستان، عراق، سوریه، لبنان، ایران، صربستان و... می شوند تصاویرشان از طرق مختلف (رسانه ها) منتشر می شود آیا به این موضوع فکر کرده ایم که این تصاویر چه تاثیری بر هم نسلان آن‌ها کودکانی که شاهد هستند خواهد گذاشت. آن‌ها هم به نوعی حاملان دردهای پنهانی و نهفته خواهند بود که تاثیراتش را در سنین دیگر خواهد گذاشت.



بی اغراق می‌توان این جمله را برای کودکان جنگ به کار برد که کودکان قربانیان خاموش جنگ ها هستند. این جنگ‌ها از هر نوعی که باشند (نظامی، فرهنگی، سایبری) تاثیرات جبران ناپذیری بر کودکان خواهد گذاشت. اگر مروری بر جنگ ها داشته باشیم و از زاویه کودکان به آن نگاه کنیم خواهیم دید هجوم نظامی‌ها، غیرنظامی‌ها بر خانه‌های محل ماوای کودکان چه تاثیراتی را خواهد گذاشت، برخی از کودکان در اثنای جنگ دزدیده می شوند و این کودکان دچار فشارهای روانی متعددی خواهند شد. برخی از کودکان شاهد کشته شدن پدر و مادرشان راشاهد بودنداین کودکان هر روز صحنه کشتار را در ذهن خود مرور می‌کنند. این صحنه ها به راحتی از ذهن هیچ بشری نمی رود و اثرات عمیقش را تا آخرین روزهای زندگی این افراد به جای می گذارد. کودکی که با خشونت و بی رحمی بزرگ می شود این بی رحمی را نسبت به همنوعان خود نشان می دهد.



شایع ترین مشکلاتی که افراد درگیر جنگ با آن روبه رو می شوند، استرس است. حتی کودکانی که درگیر جنگ نیستند هم دچار این علائم می شوند هرچند به تصاویر جنگ یا اخبار بی توجهی کنند. اضطراب، احساس ناامنی، ترس های شبانه و... هستند. حال چه برسد به این‌که در معرض اصلی جنگ قرار گیرند و در صحنه حضور داشته باشند.



اولین زمزمه های حمایت از حقوق کودکان بعد از پایان جنگ جهانی اول در سال 1923مطرح شد و اولین اعلامیه حقوق کودک برای حمایت از کودکان در برابر جنگ در سال 1924به تصویب رسید و در سال 1946پس از پایان جنگ جهانی دوم صندوق کودکان یونیسف هم تاسیس شد. اما این سازمان تاکنون برای کودکان در معرض جنگ چه فعالیت چشمگیری صورت داده است. حمایت از کودکان در معرض جنگ، موضوعی است بسیار مهم کودکان بالقوه آسیب پذیرند به همین دلیل در اکثر نظام های کیفری دنیا سعی می شود مقررات حمایتی در خصوص اطفال پیش بینی شود که فقط مربوط به بزه دیدگان نیست بلکه حرمان عاطفی، تربیتی، فرهنگی و قضایی را شامل می شود. اهمیت آسیب دیدگی کودکان به حدی است که عدم توجه به این مسائل می تواند باعث سلب حضانت والدین شود. بنابراین کودک بیشتر از این منظر در حقوق بشردوستانه مورد توجه است که نه تنها نباید نسبت به او تعرضی صورت گیرد بلکه باید شامل حمایت‌های ویژه باشد اما کودکان جنگ های خاورمیانه نه تنها مورد حمایت سازمان ملل و یونیسف قرار نگرفتند و رسانه ها هم از پرداختن به آسیب های این کودکان کوتاهی کردند . این کوتاهی شامل رسانه ملی و سینمای کشور ما هم بوده است



کودکانی که در جنگ تحمیلی ایران ناخواسته درگیر جنگ شدند آماری بیش از 29000 شهید را به خود اختصاص می‌دهند که متاسفانه در حوزه نمایشی (فیلم، تلویزیون) هیچ اشاره‌ای به این کودکان که در عوالم خود زندگی می‌کردند نشده است. این در شرایطی است که آن‌ها بدون هیچ گناهی درگیر خودکامگی‌های رژیم بعث شدند. این آمار و ارقام بخشی از اثرات جنگ و شهادت این کودکان را نشان می‌دهد همانطور که در بالا ذکر شد بسیاری از هم نسلان این کودکان با تاثیر از جنگ به صورت مستقیم و غیرمستقیم دچار اختلات متعدد شند از جمله گازهای شیمیایی که در طول جنگ صدام از آن استفاده کرد یا اسارت که بسیار دردناک است. در حال حاضر نیز کودکان غزه، لبنان و فلسطین هر روز با فجایع و اثرات جنگ مواجه هستند و رسانه‌ها در مقابل این مظلومیت سکوت کرده‌اند و موشک‌هایشان را با امضاء کودکان اسرائیلی بر سر خانواده‌های فلسطینی سرازیر می کنند. سینمای ایران و رسانه ملی با توجه به کثرت ساخت فیلم‌های تلویزیونی و سینمایی درباره دفاع مقدس در طول این سال‌ها ساخته شده است هنوز هیچ فیلمی صرفاً درباره کودکان شهید هشت سال دفاع مقدس ساخته نشده است شاید فیلم‌هایی مانند «جنگ کودکانه»، «کودک و فرشته» و.... ساخته شده است اما هنوز سینمای ایران دراین حوزه مهم وارد نشده است و دستش خالی است شاید تنها فیلم مثال زدنی در این حوزه «بازمانده» مرحوم سیف الله داد باشد که به شرایط یک کودک در حمله صهیونیست به فلسطین اشاره مستقیم و درستی دارد و توانسته است موفق عمل کند.




منبع: فارس





ادامه مطلب ....



http://ift.tt/1wR5OtO



منبع:انجمن هاي سياسي مذهبي فرهنگي نورآسمان



تبادل لينك



به گروه اسلامی ما در گوگل بپیوندید تا همیشه با هم باشیم


هیچ نظری موجود نیست: